Jako mój pierwszy wpis tematyczny przedstawiam wam mój autorski przepis na zupę pomidorową. Mam nadzieję, że każdemu zasmakuję. Pozdrawiam!
- ćwiartka kurczaka.
- 2 litry wody.
- 1/2 łyżeczki soli.
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
- 200 g koncentratu pomidorowego w słoiczku*
- 250 ml śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów)
- szczypta zmielonego pieprzu.
Zaczynamy od ugotowania rosołu. do 2 litrów wody wrzucamy ćwiartkę z kurczaka, oraz włoszczyznę. Gotujemy aż powstanie wywar. Do rosołu dodajemy 200g koncentratu pomidorowego i doprowadzamy do wrzenia. Gdy wszystko nam się zagotuje wyłączamy ogień i zaprawiamy zupę 250ml śmietany 18%. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!